8. ročník prilákal menej družstiev, ale o to viac ľudí

26.09.2021 20:29

Súťaž vo varení guláša už tradične uzatvára leto, a inak tomu nebolo ani tento rok. Aj keď počet družstiev dosiahol hranicu šiestich, ľudí zavítalo na akciu dosť na to, aby v areáli vládla príjemná priateľská atmosféra.

Posledné roky dokazovali, že záujem o tradičnú septembrovú akciu stúpa, avšak 8. ročník tento trend z hľadiska počtu družstiev prerušil. Ich počet organizátorov netešil, ale keď sa okolo jedenástej hodiny začali schádzať, nálada iba stúpala. Postupne sa do súťaže zapísali M&P – maliari, Záhradkári Blatné, Farma Zápražný, Chemický guláš, IC Holding a HOMreal a následne sa začali prvotné prípravy gulášov. O dvanástej hodine zaznel úvodný hvizd stretnutia a tímy mali štyri hodiny na uvarenie chutných gulášov. Popri aróme dusenej cibule sa v bufete narazil prvý sud piva, naplnené poháre začali byť správne orosené a k fantastickej spolupráci sa pridalo aj vínko a voňavý burčák. Na príjemný priebeh a vydarené guláše si bolo tiež možné štrngnúť aj takou borovičkou a v neposlednom rade si zahryznúť do chutných gocnockých pagáčov a vynikajúcej cigánskej pečienky.

Vyspovedané súťažné družstvá sa zhodli, že štyri hodiny sú dostatočný čas na uvarenie guláša, a tak po tomto čase prišlo k odobratiu reprezentatívnej vzorky do finálneho rozstrelu. Toho sa okrem kapitánov jednotlivých družstiev zúčastnili aj traja nezávislí degustátori. Týchto deväť osôb odovzdalo svoje hodnotiace hárky a po následnom spočítaní hlasov prišlo k slávnostnému vyhláseniu troch najlepších. Hodnotné ceny si za tretie miesto prevzali chlapci z družstva Farma Zápražný, na druhom mieste sa umiestnili domáce stálice M&P – maliari a víťazstvo tento rok putovalo do Šarfie, ukoristili ho záhradkári z Blatného. 

No a potom to vypuklo. Ľudia plní očakávania zaplnili miesta na sedenie do posledného možného a prechutnali jednotlivé výtvory. K takejto činnosti chýbalo už iba jediné, a to kvalitná hudba. A tá prišla krátko po osemnástej hodine, kedy sa chlapci z kapely Sirka Cuvée Ensemble chopili svojich nástrojov a rozospievali a roztancovali celý areál. Ich návštevy jednotlivých stolov vystriedala rocková vypalovačka v podobe skupiny Who's Got Time, ktorá svojim vystúpením uzatvorila poslednú veľkú sobotnú akciu v tomto roku. 

Občianske združenie Gocnog sa chce poďakovať obecnému úradu v Cíferi, budmerickému vinárovi Štefanovi Čambalovi, báhonským pilierom v oblasti stavebníctva (Stavebniny na Majeri) a všetkým, ktorí prispeli či už hodnotne alebo svojím organizačným elánom k príjemnému priebehu podujatia. Veríme, že sa vidíme na najbližšej súťažnej akcii, a to na Stolnotenisovom turnaji v januári.