Druhá dekáda “Gocnockej“ výstavy vín odštartovala!

06.06.2023 21:46
Výstava vín v Jarnej odštartovala svoju púť v júni roku 2011 a nepretržite každý rok lákala milovníkov vína. Nakoniec sa toto podujatie vypracovalo na pozíciu nosnej akcie, avšak roky 2020 a 2021 nedovolili zorganizovať jubilejný 10. ročník. Až po trojročnej prestávke v roku 2022 uzrel svetlo sveta okrúhly ročník. Výstava vín tak úspešne ukončila dekádu ročníkov a tú druhú sme odštartovali 3.6.2023. Na scénu prichádzajú Slávnosti vína v Jarnej.
 
Samotné prípravy siahajú do trojtýždňovej minulosti, kedy je potrebné napísať štatút súťaže, osloviť vinárov z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti a taktiež odborníkov na hodnotenie súťažných vín. Ako platí pri hrozne a víne, že každý ročník je niečím iný a špecifický, týmto pravidlom sa riadia aj Slávnosti vína v Jarnej. 11. ročník nabral na špecifickosti už samotnou odbornou degustáciou, ktorá prebiehala v stredu 24.5.2023 v Dome kultúry v Jarnej. Šesť komisií pracovalo pod vedením predsedu Tibora Vitteka, ktorý sa vínu venuje takmer 30 rokov. Je držiteľom najvyššieho stupňa degustačných skúšok a členom štátnej komisie pre zatrieďovanie vín. Vo funkcii predsedu komisie sa pravidelne zúčastňuje významných zahraničných súťaží, ako je Concours Mondial du Bruxelles, Concours Mondial du Savignon či AWC Vienna. Je autorom myšlienky vytvorenia hodnotiacej časti systému VinkoPRO. Práve tento elektronický systém sme po prvý raz zaviedli aj v Jarnej. Od registrácie vína do súťaže, cez jeho zatriedenie, zhodnotenie až po samotné exportovanie do katalógovej podoby, toto všetko ponúka systém VinkoPRO. Samotná degustácia určila šampiónov štyroch kategórií a víťazov troch individuálnych kategórií:
1. Šampión bielych suchých vín - Vinárstvo Dubovský & Grančič, Svätý Jur, Riesling Reserva 2021
2. Šampión bielych polosuchých a polosladkých vín - Vitis Pezinok, Pezinok, Chardonnay 2021
3. Šampión červených suchých, polosuchých a polosladkých vín - Michal Sadloň - vinárstvo, Limbach, Neronet 2018
4. Šampión ružových suchých, polosuchých a polosladkých vín - VELKEER, Veľký Kýr, Tri Ruže 2022
5. Najlepšie Gocnocké - Glasa Alexej, Cífer - Jarná, Svätovavrinecké rosé 2022
6. Najlepšie Cíferské - Krajčovič Peter, Cífer - Pác, Muškát žltý 2022
7. Najlepšie Šarfické - Hiltendorf, Blatné, Veltlín 2018 
 
Týchto sedem vinárov si svoje ocenenia prevzalo na verejnej časti z rúk hlavných organizátorov podujatia Petra Glasu a Richarda Krajčoviča. Milovníci vína si určite prišli na svoje, okrem vyššie spomínaných ocenených vín bolo v ponuke celkovo 224 vín od 72 odlišných vystavovateľov. Všetky tieto vzorky boli rozdelené po súťažných kategóriách v katalógu vystavovaných vín, ktorý návštevníkom uľahčoval výber ich obľúbeného vína. Túto ponuku perfektne dopĺňala pestrá ponuka bufetu, ktorá okrem pečených rýb a klobás obsahovala aj syry, pagáče, praclíky, ale aj niečo sladké, ako napríklad štrúdľu a rôzne koláče. Celý areál doslova žiaril letnou atmosférou vďaka krásnej výzdobe všetkých stolov a okolia. Ku všetkému sa pridal hlavný headliner podujatia Sirka Cuvée Ensemble. Hudobníci telom aj dušou dostávali ľudí do varu a svojou energiou zdvíhali ľudí z lavíc.
 
Skvelé vínka, chutné občerstvenie, priateľská atmosféra, vynikajúci hudobný program, toto spojenie zafungovalo na výbornú a je jasné, že kde 11. ročník skončil bude ten nasledujúci pokračovať. Celé podujatie by nebolo možné zorganizovať bez aktívnych členov Občianskeho združenia GOCNOG, ktoré taktiež ďakuje všetkým sponzorom za podporu, a to menovite: 
 
Obecný úrad Cífer
M&P, Cífer - Jarná
SHR Glasa Stanislav, Cífer - Jarná
SHR Krajčovič Eduard, Cífer
Krajčovič Jozef, Cífer
Stavebniny na Majeri, Báhoň
Jana Homolová - HOMreal, Cífer – Jarná
 
Ďakujeme a tešíme sa na Vás 1. júna 2024 na 12. ročníku Slávností vína v Jarnej.