Jubilejný 10. ročník sa dočkal

11.06.2022 09:08

Keď sme v roku 2019 začali mať predstavy, ako by mohol vyzerať 10. ročník Výstavy vín v Jarnej, nečakali sme, že tieto predstavy budú trvať tri roky. Ale situácia v rokoch 2020 a 2021 nám proste neumožnila akciu zorganizovať. O to viac sme sa každým rokom pripravovali na ten moment, kedy konečne ochutnávka napíše svoje 10. pokračovanie a 04.06.2022 sme sa konečne dočkali.

Samotné prípravy siahajú na tri či štyri týždne pred akciou, a to rátame už s odbornou degustáciou, ktorá sa konala v stredu 25.05.2022. Práve v tento deň prešlo všetkých 232 vzoriek vín takým malým testom a výslednú známku im dalo dokopy 27 degustátorov, pričom tí boli rozdelení do 6. komisií, v ktorých už boli vína roztriedené podľa odrôd. Štyri komisie degustovali biele vína, jedna červené a posledná ružové a pár červených vín. Z týchto komisií následne najlepšie vína postupovali do rozstrelu, v ktorom sa rozhodlo o šampiónovi bielych a červených vín. Ružové vína, kvôli nižšiemu počtu vzoriek, spoznali svojho šampióna priamo, a to určením najvyššie bodovaného vína v komisii. Degustácia tak po hladkom a pokojnom priebehu určila šampiónov a najlepšie vína z určitých obcí. A na rad už prišli prípravy na finálovú Výstavu vín.

Vďaka početnému organizačnému výboru prebehli aj tieto prípravy v pohodovej a kľudnej atmosfére. Prišiel teda deň D a s ním po 14. hodine aj prví návštevníci, ktorí si ihneď brúsili zuby alebo v tomto prípade chuťové poháriky na tie najlepšie vína tohtoročnej výstavy. A tie boli po 17. hodine vyhlásené a odmenené cenami pre najlepších. V kategórii bielych vín sa stalo šampiónom vinárstvo Víno Achberger zo Svätého Jura, a to s vínom Rizling vlašský, ročník 2021 polosladké. Túto cenu si zástupkyňa vinárstva prebrala z rúk podpredsedkyne OZ Gocnog Moniky Glasovej. Následne odovzdal niekdajší predseda OZ Peter Bartok cenu pre šampióna červených vín do rúk zástupcu Aurela Krajčoviča, táto cena išla do Pustých Uľán Michalovi Kubíkovi za víno Hron, ročník 2019 suché. Dvoch z troch šampiónov si zobral Svätý Jur, pretože aj šampión ružových vín je z tohto vinárskeho mesta. Cenu získalo vinárstvo Dubovský & Grančič za pekné ružové cuvée Nela, ročník 2021 polosuché z rúk fantastickej kapely Sirka Cuvée Ensemble. Tí následne odovzdali aj cenu pre Najlepšiu kolekciu vín, ktorú získal vinár Martin Kolárik z Jablonca. Posledné štyri ceny boli venované jednotlivým obciam. Cenu Najlepšie Halmešské získali vinári Ivan Minarič & Miroslav Nemec za ich vínko Halmešská Noria, ročník 2021 suché, cenu im odovzdal starosta obce Jablonec Slávomír Pocisk. Najlepšie Cíferské si z rúk starostu obce Cífer Maroša Sagan prevzal Peter Krajčovič, ktorý bodoval s vínom Cabernet Sauvignon, ročník 2019 suché. Poslednou cezpoľnou cenou bolo Najlepšie Šarfické, čiže najlepšie víno z obce Blatné. Túto cenu získal Andrej Kakalík za svoj Rizling vlašský, ročník 2021 s prívlastkom kabinetné suché. Cenu mu odovzdal jeden z hlavných organizátorov akcie Peter Glasa, ktorý dotiahol už desiatu loď bezchybne do prístavu. Na záver ešte prišlo k odovzdaniu ceny pre najlepšie víno z domáceho prostredia pod názvom Najlepšie Gocnocké a túto cenu si po druhýkrát prevzal Richard Krajčovič za vínko Svätovavrinecké rosé, ročník 2021 polosladké a to z rúk rovnako dvojnásobného víťaza Miroslava Smáka. Po slávnostnou odovzdávaní už dostali slovo hlavní protagonisti večernej zábavy, chlapi z kapely Sirka Cuvée Ensemble. Tí svojou skvelou hudbou potiahli akciu do neskorých hodín.

10. ročník je teda úspešne za nami a budúci rok teda načneme druhú dekádu Gocnockej Výstavy vín. Veľké poďakovanie patrí všetkým sponzorom, menovite Obecnemu úradu Cífer, maliarskej spoločnosti M&P, samostatne hospodáriacemu roľníkovi Stanislavovi Glasovi, počítačovému expertovi Petrovi Bartokovi, realitnej kancelárii HOMreal - Jana Homolová, farme Krajčovič Eduard, spoločnosti Majster Papier a taktiež makovej kráľovnej Gabriele Čechovičovej a jej spoločnosti Mak z Jarnej. Celá akcia bola vedená domácim Občianskym združením Gocnog pod záštitou obce Cífer, no dôležití ľudia pre akciu makali štyri týždne dopredu. Nimi boli Bartok Peter, Bartoková Ivana, Drška Milan, Dršková Mária, Dubovská Jana, Dubovský Štefan, Duris Rebecca, Glasa Adam, Glasa Alexej, Glasa Marián, Glasa Peter, Glasa Stanislav ml., Glasová Alica, Glasová Katarína, Glasová Monika, Krajčovič Aurel, Krajčovič Jozef, Krajčovič Richard, Krajčovič Samuel, Krajčovičová Dana, Novák Roman, Nováková Katarína, Polák Robert a Stahoň Pavol. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie ročníky.

Votografie z podujatia nájdete v sekcii Fotogaléria.